„V minulom roku sme investovali viac ako 2 000 000 eur do
plechovkovej linky, čo sa ukázalo ako kľúčové hlavne v mesiacoch tvrdej
koronakrízy. Tento rok sme sa zase sústredili na zefektívnenie sladovne.
Viac ako 550 000 eur išlo do novej triedičky jačmeňa a ďalších 300 000
eur si vyžiadali obracače zeleného sladu," povedal manažér Pivovaru Šariš Ján Čerkala.
Triedička jačmeňa je pre sladovňu kľúčové zariadenie, ktoré pomáha zabezpečiť lepšie a efektívnejšie triedenie jačmeňa.
„Vlani sme kúpili viac ako 22 000 ton sladovníckeho jačmeňa
od slovenských pestovateľov. Z dôvodu sucha však jeho kvalita môže byť
niekedy znížená. Jediná nová triedička nahradí sedem pôvodných strojov
na čistenie a triedenie, ktoré doteraz zabezpečovali separáciu jačmeňa.
Je výkonnejšia, bezpečnejšia a energeticky úspornejšia," povedal Čerkala s tým, že nové zariadenie bude znamenať aj zmenu procesu v samotnom spracovaní jačmeňa.
„Zjednoduší sa jeho cesta v rámci pivovaru, čo bude viesť k úspore elektrickej energie a zníženiu emisií CO2," doplnil Čerkala.
Nemalú sumu si vyžiadala aj investícia do ďalšieho páru obracačov
zeleného sladu, keďže jeden pár už nebol schopný dostatočne pokrývať
potreby produkcie pivovaru. Napriek investíciám do efektivity výrobných
procesov Prazdroj neplánuje znižovať počet pracovníkov v závode a
pracovné miesta v pivovare tak zostanú naďalej zachované.
Na oboch projektoch sa podieľalo viac ako 70 ľudí, osem z desiatich
firiem, ktoré boli do výmeny zapojené, boli miestne a celý proces aj
s prípravnými prácami trval takmer pol roka.